Bestuur

Beheerders

Motorclub

Lidmaatschap

Adverteerders

Tips en Links

Onze Informatie


Nieuws

Tips voor auto en motor

Openingstijden AHC

Contact

Over de AHC

Formule 1

Evenementen agenda

Links

Home

Contact

Site map


Nieuws 1 || Nieuws 2 || Nieuws 3 || Nieuws 4 || Nieuws 5

Zorgt het 'nieuwe rijden' voor extra motorvervuiling?

Erik Jan de Jong van ANWB Autoadvieslijn

Met name wanneer er sprake is van een rustige en zuinige rijstijl, kan er sneller vervuiling in de motor optreden. Een groot gedeelte van de rijdende auto's min of meer te maken heeft met interne vervuiling. Dit is niet nieuw, maar door nieuwe emissie-eisen zijn motoren veel kritischer geworden voor vervuiling. Daardoor leidt het eerder tot een merkbare "storing".

Theoretisch is het zwaarder belasten van de motor een manier om de vervuiling tegen te gaan. Het is goed om de motor ook eens in het hogere toerengebied te laten draaien, mits op bedrijfstemperatuur. En afgewisseld, dus zonder hiermee uw voordelige rijstijl op te hoeven geven. Bij normaal gebruik van de auto doet u dit al, bijvoorbeeld door het rijden op de snelweg. Gebeurt dat vrijwel nooit, dan zou u dit bewust kunnen toepassen.

Reinigen

Reinigen is een andere oplossing voor vervuiling. Een brandstof met goede reinigende eigenschappen zoals V-Power voorkomt afzetting op de kleppen. Ook zijn er producten in de handel die aan de brandstof kunnen worden toegevoegd om de motor te reinigen. Dit is een uitkomst als de omstandigheden het niet toelaten om de vervuiling te voorkomen of te laten verdwijnen.

Motorreiniger is verkrijgbaar in de AHCOplettendheid automobilist bepaalt veiligheid motorrijder

Uit een grootschalig Europees onderzoek onder de naam MAIDS (Motorcycle Accident In Depth Study) blijkt dat de oplettendheid van automobilisten de veiligheid voor alle berijders van gemotoriseerde tweewielers bepaalt. Automobilisten die even niet geconcentreerd zijn op het verkeer of door zogenaamde dode hoeken in de auto verminderd zicht hebben, zijn voor de overgrote meerderheid verantwoordelijk voor de ongevallen waar gemotoriseerde tweewielers bij betrokken zijn. Het onderzoek is afgelopen week in Brussel gepresenteerd door ACEM.

De onderzoeksuitkomsten bevestigen het beeld dat de berijders van gemotoriseerde tweewielers relatief kwetsbaar zijn èn voor hun veiligheid in hoge mate afhankelijk zijn van andere verkeersdeelnemers. Een voorzichtige eerste conclusie uit de gepresenteerde resultaten is dat campagnes om autorijders alerter te maken op de aanwezigheid van gemotoriseerde tweewielers, zin hebben. Ook het vergroten van de zichtbaarheid van motorrijders kan bijdragen aan minder ongevallen.

Eugène Daams, secretaris van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van de RAI Vereniging:

De uitkomsten van het MAIDS onderzoek bewijzen het gelijk van onze keuze voor veiligheid als prioriteit nummer één. Wij hebben in oktober ons veiligheidsplan geïntroduceerd. In de komende jaren gaan we daar als afdeling 1,5 miljoen euro in steken. Belangrijke onderwerpen en acties in dit veiligheidsinitiatief zijn: het bevorderen van het leveren van motoren met een Advanced Braking System (ABS/CBS/DCBS/TCS), het volgen van voortgezette rijopleidingen bij gecertificeerde opleidingsinstituten, het tegengaan van het opvoeren van brom- en snorfietsen en het stimuleren van het goed dragen van de bromfietshelm.

De Europese koepel van fabrikanten van gemotoriseerde tweewielers, ACEM, is de initiatiefnemer voor dit onderzoek naar de omstandigheden rond ongevallen met motoren en bromfietsen. Doel van het onderzoek was om beter zicht te krijgen in de oorzaken die leiden tot ongevallen waarbij motorrijders en bromfietsers betrokken zijn. Met de nieuw verkregen inzichten wil ACEM, samen met de Europese en de nationale overheden, komen tot initiatieven die het aantal verkeersongevallen in de categorie gemotoriseerde tweewielers moeten terugdringen.

Bron: RAI verenigingMeer nieuws

 

© copyright 2006 - 2022

Template by Templatesfreelance.com