Bestuur

Beheerders

Motorclub

Lidmaatschap

Adverteerders

Tips en Links

Onze Informatie


Nieuws

Tips voor auto en motor

Openingstijden AHC

Contact

Over de AHC

Formule 1

Evenementen agenda

Links

Home

Contact

Site map

 

 

Airco in de auto

Het is heerlijk als je een airco in de auto hebt in de zomer. Vooral met lange ritten in warm weer is de airco tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Minder bekend is dat de airco in de winter ook een functie heeft, namelijk het zuiveren en drogen van de lucht.

Airco ook om te ontvochten;

De airco haalt het vocht uit de lucht in de auto. In de winter zit er minder vocht in de lucht dan in de zomer, maar toch beslaan de ruiten van de auto heel snel als u in de winter in uw auto stapt. Dit feit ontstaat doordat het buiten kouder is dan in de auto, hierdoor condenseert het vocht uit het interieur en dit zorgt voor beslagen ramen.

Het gebruik van de airco komt hier goed van pas, deze zuigt namelijk de (buiten)lucht aan en koelt deze dan waardoor de lucht ontvochtigd wordt, en daarna weer opgewarmd door het verwarmingssysteem. Dit draagt bij aan minder beslagen ramen. Een airconditioning biedt een bestuurder en zijn passagiers daardoor in ieder seizoen comfort en veiligheid.

Het is aan te raden om de airco ook tijdens de winter minimaal 1 keer per 2 weken aan te zetten. Niet alleen voor het vocht in uw auto, maar ook voor onderhoud van het aircosysteem. De circulatie van het koudemiddel en olie er voor zorgt dat de kans op lekkages in het systeem kleiner wordt.

Nieuw in de AHC

Er is steeds meer vraag naar een aircocheck voor nieuwere airco systemen, de zgn R1234YF aircosystemen.

De AHC heeft inmiddels een R1234YF machine aangeschaft en vanaf maandag

We kunnen nu dus ook de nieuwere auto's een aircoservice aanbieden.

Voorlopig wordt de aircoservice alleen op maandag en dinsdag verricht.

Bellen voor een afspraak kan op maandag of dinsdag op tst (058-234) 6906


AIRCO-SERVICE BIJ DE AHC


Wilt u een professionele aircoservice laten uitvoeren?

Dan kunt u zich, als lid van de AHC, aanmelden voor een aircoservice.

Deze service bestaat uit:

* Visuele controle van de airco-installatie,

* Drukmeting d.m.v. stikstof (alleen op verdacht van lekkage)

* Leeghalen van het systeem,

* Vacuümeren (vocht verwijderen, diep drogen)

* Vullen met de juiste hoeveelheid koudemiddel (R134A of R1234YF)

* Toevoegen van olie voor smering van pomp/compressor

* Systeemcontrole

Voor deze service vragen wij 42,50 (niet leden 52,50)
(plus 0,05 per gram koudemiddel, R134A)
(plus 0,10 per gram koudemiddel, R1234YF)

De gehele airco service zal ongeveer één uur duren.

Voorlopig wordt de aircoservice uitgevoerd alleen op maandag of dinsdag!
(bellen voor een afspraak ook op één van deze twee dagen)

Auto tussen 09.00 en 10.00 uur bij de AHC neerzetten en ophalen om ± 15.30 uur.

Zie ook hier voor verdere uitleg over de aircoinstallatie


Aircoservice:
investeren om kosten te besparen

Aircosystemen zijn niet meer weg te denken uit de auto. Het preventieve onderhoud aan het systeem laat soms te wensen over. Een niet-werkend systeem of nare luchtjes kunnen het gevolg zijn. Hoe vaak moet je het aircosysteem onderhouden? Waaruit bestaat een aircocontrole?

"Een slecht werkende airco is slecht voor de verkeersveiligheid. Met een aircosysteem voorkom je beslagen ruiten en zorg je in de zomer voor een aangename temperatuur", zegt René van Arkel van Explora. "Een goed werkend systeem kan de temperatuur met ongeveer 10 graden laten dalen. Doet het systeem dat niet, dan is er onderhoud nodig", zegt Arnold Vennink van Snap-on. Hoewel het aircosysteem een gesloten systeem is, verliest het koudemiddel. "Ook als het systeem langere tijd buiten bedrijf is. De afdichtingen van slangen en componenten in het gesloten leidingensysteem worden gewaarborgd door olie die zich als een soort film afzet aan de binnenzijde. Als de vullingsgraad van het koudemiddel daalt, wordt de compressor onvoldoende gesmeerd. Daardoor wordt hij thermisch hoger belast en gaat hij op termijn stuk", zegt Toon Snoeren van Dometic Benelux.

Een nadeel is dat een airco geleidelijk slechter gaat werken, waardoor de klant het niet direct in de gaten heeft. Pas als het systeem het niet meer doet, en de compressor misschien al defect is, meldt hij zich. "Leg een klant dan maar eens uit dat de rekening zo gepeperd is", zegt Snoeren. "Je kunt beter een aircocontrole voor een gering bedrag aanbieden tijdens een beurt. Want wie nu een beetje investeert, spaart later veel kosten. Wat betrouwbaar en langdurig moet functioneren, heeft onderhoud nodig!"

Minder koudemiddel

Een andere reden waarom de juiste hoeveelheid koudemiddel van belang is, is de totale inhoud. "Bij moderne systemen is de koudemiddelhoeveelheid dusdanig laag dat een kleine afname van koudemiddel eerder problemen veroorzaakt dan bij (oude) grotere systemen", zegt Maurits Golüke van CBX Nederland. "Bij een gemiddeld verlies van 10 procent per jaar bereik je dus eerder de kritische grens", vult Robin de Lange van Hella Benelux aan.

Bij hybride en elektrische voertuigen is airco-onderhoud extra belangrijk. Sandra Schuurmans van Unicorn legt uit waarom. "Bij steeds meer auto's met elektrische aandrijving wordt het accupakket gekoeld door het aircosysteem. Als de airco het niet meer doet, voorkomt een veiligheidssysteem dat je de auto kunt starten. Wij adviseren daarom een hogere onderhoudsfrequentie bij hybride en elektrische auto's."

Pas als de airco niet meer werkt, meldt de klant zich

De ene aircoservice is de andere niet. Sommige leveranciers adviseren een jaarlijkse aircocontrole, andere eens in de twee of vier jaar. "Elk jaar neemt de effectiviteit van het aircosysteem af. Wil de klant altijd een maximaal werkend systeem, dan is het aan te raden elk jaar een controle uit te laten voeren waarbij het systeem op lekkages wordt getest en met de juiste hoeveelheid koudemiddel wordt gevuld", zegt Vennink. Van Arkel adviseert een jaarlijkse check, die vervolgens tot een servicebeurt kan leiden. Dat kan bijvoorbeeld in combinatie met de jaarlijkse APK. "Het contactmoment kun je aangrijpen om een korte check uit te voeren. Indien nodig kun je een dan een servicebeurt uitvoeren", zegt Gert-Jan Evers van Rocar-Tech.

Koudemiddel, slijtage en filterdroger

Te weinig koudemiddel zorgt ervoor dat het aircosysteem minder presteert. En de aircocompressor krijgt te weinig smering. Daardoor wordt hij thermisch hoger belast en gaat hij op termijn stuk.

Een aircocheck is een snelle controle van het aircosysteem "Koelt het daadwerkelijk voldoende? En is de druk goed? Dat kun je met manometers controleren", zegt Wilco van Dijk van Stokvis Equipment. "Is de systeemwerking voldoende, dan hoef je niet jaarlijks te verversen. Maar doe het minimaal eens per twee jaar. Haal het systeem leeg en vul het opnieuw. Vergeet niet het interieurfilter te vervangen en de verdamper te reinigen."

Snoeren gaat verder in op het airco-onderhoud: "Behalve de waarden van de hoge en lage druk en de uitblaastemperatuur uit de middenroosters kun je het in- en uitschakelpunt van de compressor controleren, indien dat van toepassing is. Controleer of de condensorventilator en het luchtverdelings- en recirculatiesysteem werken. Andere aandachtspunten zijn de aandrijfriemen en de condensor, kijk of je beschadigingen ziet. Waeco AirCon Service adviseert elke 48 maanden de filterdroger te vervangen."

De temperaturen van verschillende aircocomponenten helpen de autotechnicus bij diagnosestellen aan het aircosysteem. Nissens levert airco-onderdelen en helpt autotechnici bij het opsporen van aircostoringen. Bij deze AMT zit een diagnoseposter die je kunt gebruiken, of je kijkt op www.amt.nl/3-2017 voor meer praktische diagnose-informatie van Nissens.

Welke apparatuur je gebruikt, is volgens Vennink afhankelijk van de technicus die ermee werkt: "De ene autotechnicus vindt een volautomatische machine fijn, de ander wil zelf alle touwtjes in handen hebben en neemt een eenvoudige machine." Een voordeel van een automatisch programma is dat je een eerste indicatie van het aircosysteem krijgt. "Wordt de normale hoeveelheid koudemiddel teruggewonnen, en wordt de vacuümtest gedurende 30 minuten succesvol doorlopen? Dan kun je redelijkerwijs stellen dat het systeem goed werkt. Zit er minder koudemiddel in dan je zou verwachten? Dan moet je het systeem leeghalen en een druktest uitvoeren met een afperskit."

'Aircoprobleem in het buitenland? Dan ben je nog duurder uit!'

Een aircosysteem verliest koudemiddel en heeft dus regelmatig onderhoud nodig. Alleen dan kun je voldoende koeling garanderen. Uiteindelijk zal de klant voor de service moeten betalen. Belangrijk is dat je hem betrekt bij het onderhoud. "Een volautomatisch programma levert al voldoende informatie op zonder dat er veel inspanning tegenover staat. Met een geprint rapport kun je de klant de uitkomst van de aircocheck tonen. Is er iets aan de hand? Dan kun je meteen een vervolgafspraak maken om uitval te voorkomen", zegt Molüke. "Je kunt de klant wijzen op de mogelijke kosten als je geen airco-onderhoud uitvoert. Vaak gaat de airco stuk als de klant in het buitenland op vakantie is. Dan kost het nog meer", zegt Ronald Mulder van Airco Tool Tec.

Bron: AMT


 

 

© copyright 2006 - 2022

Template by Templatesfreelance.com